Pra, cili është një emër domain? Le të vazhdojmë me analogjinë e telefonit. Me siguri keni një listë të gjatë të kontakteve të ruajtura në celularin tuaj. Contactdo kontakt ka një numër unik telefoni. Kur doni të telefononi dikë, zakonisht klikoni në emrin e kontakteve sesa të shtypni numrin e plotë të telefonit.

 

Emrat e domenit janë njësoj si një kontakt në telefonin tuaj. Në vend që të shtypni një grup numrash të komplikuar (adresën IP) në shfletuesin tuaj, ju shkruani një emër domain. Ky emër domain-i është miqësor me njeriun dhe është shumë më i lehtë për t’u kujtuar sesa një adresë IP. Të gjithë emrat e domain janë të lidhur me një adresë IP unike.

 

Morfologjia e një Emri Domain

 

Tani që kemi kuptuar se çfarë është një emër domaini, le ta prishim pak më shumë. Ekzistojnë tre pjesë të ndryshme të një emri domain që i japin kuptim domain-it.

Emri i domain: Bluehost është emri i domain në bluehost.com.

Domeni i nivelit të lartë: Kjo është prapashtesa në fund të URL-së. Shembuj përfshijnë .com, .org, ose. blog.

 

Subdomain: Kjo është një parashtesë që klasifikon më tej një domen, të tilla si nëndomain.bluehost.com.

Për të filluar një faqe në internet, ju duhet një emër domaini, por mos u shqetësoni. Është e lehtë! Bluehost ju siguron një emër domain falas kur blini hosting. Sapo të zgjidhni paketën tuaj të pritjes, Bluehost do t'ju udhëzojë të zgjidhni emrin e domain. Ju mund të zgjidhni emrin e domain dhe fushën tuaj të nivelit të lartë.

 

Për sa kohë që secila pjesë e emrit të domain është unik, ju mund të zgjidhni çdo emër domain që dëshironi, dhe ta regjistroni atë me një regjistër të emrit të domain.

 

Pra, çfarë ndodh më pas?

Kur regjistroni domenin tuaj, po regjistroheni me një DNS (System Domain Name). Një DNS është një bazë e të dhënave që lidh adresat IP me emrat e tyre përkatëse të domain. Shtë si lista e kontakteve të telefonit tuaj për të gjithë emrat e domain.

Kur të shkoni te shfletuesi juaj dhe të shkruani një emër domain, ai do të lidhet me DNS. DNS kërkon nëpër të gjitha adresat IP të regjistruar dhe lidh atë emër të domain me adresën IP.

 

Rezultati përfundimtar? Serveri kthen një faqe në internet përsëri në shfletuesin tuaj për më pak se një sekondë. Sortshtë një lloj si magji.

 

Shpërndajeni me miqtë tuaj